Er det lys i tunnelen?

Med seieren over Hønefoss tok Brann et langt steg mot fornyet eliteseriekontakt. Dermed er det på tide å se fremover mot neste sesong. 2010 har vært et mareritt, og da tenker jeg ikke bare på tabellsituasjonen, men vel så mye på de enorme administrative og økonomiske problemene som Brann har klart å rote seg inn. Plutselig var alt det vonde tilbake, den manglende ydmykheten, arrogansen, krisene, kaoset og de skjulte kampene i kulissene. Det er bare å håpe på at den nye daglige lederen får skikk på den skakkjørte organisasjonen.

Den store forskjellen mellom 2007 (gull) og 2010 (bunnstrid) handler først og fremt om penger.  I 2007 hadde Brann økonomi til å kjøpe og lønne noen av landets beste spillere. I 2010 har ikke Brann hatt råd til noe som helst.

I 2007 hadde Brann et utmerket samarbeid med investorselskapet Hardball. I 2010 lå dette samarbeidet i ruiner.

Men jeg ser ikke bort fra at Hardball trer støttende til igjen. Roald Bruun-Hanssen var nemlig investorens favoritt til å overta for Bjørn Dahl. Dette visste flere aktuelle ledere i denne byen, og dermed søkte de ikke jobben. Hele ansettelsesprosessen – det er mitt inntrykk – var mer eller mindre et lite skuespill for å gi inntrykk av at Brann vurderte andre kandidater. Det tror jeg ikke de gjorde.

Så er det ikke lov til å håpe på større støtte fra Hardball til neste år, nå som de har fått sin foretrukne mann inn som daglig leder?

Neste sesong kan nemlig – hvis ikke noe drastisk gjøres, hvis ikke økonomien forbedres, hvis ikke Hardball hjelper Brann – bli forbausende lik årets. Det er nødvendig med store forandringer i spillerstallen.

Vi kan for eksempel ikke gå inn til en ny sesong med en spiss som ikke er spiss. Mens et lag som Rosenborg kan velge og vrake i kvalitetsspisser – Prica, Iversen, Moldskred, Olsen, Jamtfall – må vi nøye oss med Eirik Bakke. Vi kan si mye fint om Branns best betalt spiller, men å påstå at han er en konstant trussel foran motstandernes mål, kan vi ikke. Vi kan heller ikke påstå at David Nielsen er en målfarlig herremann. Dansken har hatt historisk dårlige innhopp i år. Absolutt ingenting har han utrettet.

Bakover på banen må det også komme forandringer. Der har Brann vært usedvanlig svake i år. Spesielt i begynnelsen av sesongen var det ille. Hassan El Fakiri opptrer med rutine og klokskap, men han har ingen fart. Sævarsson har fart, men opptrer med ingen rutine eller klokskap.

I midtforsvaret har vi fått inn Zsolt Korcsmár. Han er et funn. Hvis han blir i Brann kan Brann starte sesongen med en helt annen trygghet enn det de gjorde i år. I tillegg har Brann Amankwah, Grorud og Kalvens. Det virker lovende.

På midtbanen ser det imidlertid verre ut. Der er vi i ferd med å miste både Jan Gunnar Solli og Petter Vaagan Moen. Moen vil bli svært vanskelig å erstatte. Fra sin framskutte midtbaneposisjon har han vært en stor suksess. 12 mål og fire målgivende pasninger og landslagsplass, sier noe om hva han har utrettet for Brann i år. Dessverre ser det ikke ut til at han har den samme unike klubblojaliteten som det Huseklepp har. Moen kan være på vei bort.

Hva tror du? Blir det bedre til neste år? Er det lys i tunnelen?

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kommentarer