Tjener de for mye?

Så var skattelistene tilgjengelig for media og allmennheten, til glede for noen og til stor forargelse for andre – fortrinnsvis de som tjener godt over gjennomsnittet, slik som for eksempel spillere og ansatte i Brann gjør. Vi kan med en gang slå fast at lønnshonorarene deres ikke samsvarer med kvaliteten på laget. Lønningene er skyhøye, i motsetning til tabellplasseringen, som, med tanke på lønningene, er katastrofalt dårlig.

Selv om deler av Gylfi Einarsson (2,8 millioner kroner) og Bjørnar Holmviks (2,7 millioner kroner) lønninger antageligvis karakteriseres som sign-on-fee, er de likevel vanvittige høye når vi vet hva de to spillerne har bidratt med denne sesongen. Vi kan også slå fast at lønningene til Diego Guastavino, David Nielsen og Eirik Bakke ikke samsvarer med prestasjonene. Nesten tolv millioner tjener de fem nevnte spillerne til sammen.

Det sier seg selv at verken innkjøps – eller lønnspolitikken til Brann har vært spesielt vellykket de siste årene. Samtidig som middelmådige spillere lever som grever, sliter klubben med et stort underskudd. Debet og kredit-kolonnene henger overhodet ikke sammen.

Jeg skal likevel være forsiktig med å kritisere de ansvarlige for mye. Det var nemlig den samme innkjøps – og lønnspolitikken som ga oss gull i 2007. Og mens Brann fortsatt var høye på smaken av gull, mens de fortsatt trodde at de var en toppklubb, mens de fortsatt undervurderte Martin Andresens betydning for laget, mens de fortsatt trodde at nedturen i 2008 var et lite blaff, signerte de nye kostnadskrevende kontrakter med spillere som de trodde skulle heve laget, men det har dessverre ikke ustabile Guastavino, skadeforfulgte Einarsson eller urutinerte Holmvik gjort. Tvert imot, er det kanskje noen som vil hevde.

Kritikk skal de likevel ha. Brann tok verken finanskrisen eller ned generelle nedgangen i norsk fotball på alvor. Da konkursen til Lehman Brothers var et faktum, og alle andre bedrifter i landet startet med kostnadskutt, økte Brann budsjettene.

Alvoret har for lengst sunket inn over på Brann Stadion, og jeg tipper Roald Bruun-Hanssen gleder seg stort til den dagen kontraktene til spillere som Bakke, Einarsson og Nielsen går ut. Da blir det nye tider på Stadion, slik det blir det for andre klubber.

Men hvordan skal Brann klare å skape et nytt og bedre lag, samtidig som de ikke har råd til å kjøpe inn nye spillere og samtidig som lønningene skal kuttes. Det funderer jeg på.

Tags: , , , , , , , ,

Kommentarer