Helstad – for tredje gang?

Dette er en mann som vet hvor målet står.

Brann har gått gjennom et solid generasjonsskifte. Det er ikke bare stammen i suksess-laget fra 2006 og 2007 som er borte, så å si hele laget er borte. Tilbake står vi, som kjent, med mange unge spillere, med mange spillere som ikke har erfaring fra det øverste nivået. Dermed vet vi ikke hva vi kan forvente av Brann i årets sesong. Det eneste vi vet er at vi bør være tålmodige med det unge laget og den unge treneren. Den tålmodigheten er det ikke alle som har. Partoutkortsalget går mildt sagt tregt. Kombinasjonen av et urutinert lag uten profiler, og Norges dyreste billetter, fungere naturlig nok dårlig.

Jeg antar at Roald Bruun-Hanssen leter Europa rundt etter en profil som kan redde både laget og billettsalet, og jeg tipper at navnet på vår gamle storscorer allerede har dukket opp. Den notoriske måljegeren Thorstein Helstad har en kontrakt i Le Mans som snart går ut. Han kan være villig til å komme tilbake til Brann for tredje gang.

Men vil vi ha han? Umiddelbart tenker jeg ja, selvfølgelig vil vi ha han. Kom tilbake Thorstein og redd stumpene. Lag noen mål, vis oss den flotte overkroppen din, begeistr oss! Det er nemlig en tung bør som hviler på skuldrene til de unge spissene Ojo og Juninho.

Etter å ha tenkt litt nøyere på saken, er jeg imidlertid en tanke mer usikker. For det første vil Helstad bryte med den nye lønnspolitikken som Roald Bruun-Hanssen har brukt noen år på å få gjennomført. Alle de overbetalte spillerne (minus Bjørnar Holmvik) har forlatt byen. Brann kan ikke bryte de nye, og helt nødvendige, prinsippene ved første og beste korsvei. Og i hvert fall ikke for en spiller som snart fyller 34 år. Hvis det er noen som er nesten like sikkert som banken, så er det at spillere som når den alderen, er sterkt plaget av skader. Helstad er fortsatt frisk og rask, men det er bare et tidsspørsmål før en strekk eller to dukker opp. Sann mine ord.

Et tredje argument er treningskulturen og garderobemiljøet. Det er en kjent sak at treningsiveren til mange av de etablerte spillerne, som nå er borte, ikke var den beste. Spillere med landslagserfaring og med millioner i årsinntekt kjempet ikke for livet, verken på La Manga eller på Nymarksbanene. De hadde ingenting de måtte bevise.

Med en nesten helt ny stall, med spillere som ønsker å bevise at de er gode nok for spill i eliteserien, kan spesialbehandling av en gammel stjerne skape ubalanse i en ellers samkjørt og tent gruppe.

Hvis Brann har muligheten til å hente Helstad tilbake, ber jeg dem tenke seg nøye om. Bestemmer de seg for å signere han på ny, er vi garantert mye moro i kampene som kommer. Men det blir dyr moro, og har Brann råd til det?

Tags: , , , ,

Kommentarer