BTs metoderapporter

Bergens Tidende fikk SKUP-diplom for serien «Spillet om klimakronene»
FOTO: SHIFT+CMD+4

Prisutdelingen under årets konferanse ble en serdeles hyggelig opplevelse for Bergens Tidende. Serien «Spillet om klimakronene» ble belønnet med både SKUP-diplom og IR-prisen.

Sistnevnte ble delt med Erling Borgen og for serien «Oppgjørets time» Les juryenes begrunnelser nederst i bloggen.

Ved å sette seg inn i kompliserte temaer, utnytte egen, betydelig datakompetanse og trosse en til tider provoserende lukkethet og motstand, har journalistene på en pedagogisk svært god måte maktet å formidle noe som framstår som et referanseverk for klimajournalistikk.

En annen stor glede var at BT i år hadde sendt inn totalt fem metoderapporter.

Foruten «Spillet om klimakronene» fikk disse heder:

Les alle innsendte bidrag på skup.no

Juryens begrunnelse SKUP-diplom:

Hva er de viktigste spørsmålene i vår samtid? Mange vil knytte dem til klima og klimaendringer. Global oppvarming er karakterisert som en av de store truslene mot menneskeheten. Temaet kaller på innsiktsfull journalistikk som BTs journalister her fortjenstfullt leverer.

Regjeringen har besluttet at Norge skal være et foregangsland på klimaområdet og overoppfylle Kyoto-forpliktelsene om utslipp av drivhusgasser. Ved siden av utslippskutt hjemme, skal målet nås ved kjøp av klimakvoter i utviklingsland. Journalistene har gått disse ambisjonene etter i sømmene. Utgangspunktet var Riksrevisjonens spørsmål om norske klimakvotekjøp faktisk bidrar til en bærekraftig utvikling.

Gjennom omfattende og systematiske søk i en rekke databaser over hele verden har journalistene på forbilledlig vis systematisert og sammenstilt svært store mengder data som ikke er gjort tidligere. For første gang er det mulig for lesere å hente ut informasjon om hvert eneste norske klimakvotekjøp i en åpent tilgjengelig nettbasert oversikt som oppdateres.

Journalistene avdekker gjennom sin datastøttede, solide journalistikk at nesten 50 prosent av de norske kvotekjøpene kommer fra sterkt omstridte kjølegassfabrikker. Praktisk talt alle de store norske selskapene med utslippsforpliktelser har kjøpt slike kjølegasskvoter i stor utstrekning. Journalistene dokumenterer også den enorme fortjenesten som ligger i salg av kjølegasskvoter, en fortjeneste som motiverer til ytterligere produksjon av den svært klimaskadelige gassen.

Ved å sette seg inn i kompliserte temaer, utnytte egen, betydelig datakompetanse og trosse en til tider provoserende lukkethet og motstand, har journalistene på en pedagogisk svært god måte maktet å formidle noe som framstår som et referanseverk for klimajournalistikk.

Juryen gratulerer Eystein Røssum, Atle Andersson og Lasse Lambrechts med SKUP-diplom for 2012.

Juryens begrunnelse IR-prisen:

Prisen deles mellom «Oppgjørets time» og «Spillet om klimakronene». Fra hver sin kant har prisvinnerne gitt seg i kast med et komplekst, tung og til dels abstrakt politikkområde med vidtrekkende globale forgreninger. Begge prosjektene viser på en forbilledlig måte at man gjennom kritisk journalistikk kan behandle dette stoffet både engasjerende og pedagogisk. Begge prosjektene berømmes for grundig research og stilsikre visualiseringer tilpasset henholdsvis tv og avis. Prisen er likevel først og fremst en anerkjennelse av to vesentlige og på hver sin kant avslørende bidrag til både norsk og internasjonal klimadebatt.