Pining for the code: Kom i gang med Python

Slangen er blitt revitalisert, bord4 hjelper deg i gang med Python.

python-logo-master-v3-TM

Da jeg studerte hadde ikke Python så mange venner. Kun de nerdeste av de nerdete brukte det. Men noe har skjedd, nerdenes leketøy har reist seg og blitt gjenfødt som journalisters nye bestevenn.

Det er flere grunner til dette. Python kommer ferdiginstallert på Mac OS X, journalister er en utålmodig rase så vi liker å komme raskt i gang.  Men Python har heldigvis mer å by på. Det klemmer ikke inn programblokker i krølleparanteser ( { og } ), du kan gjøre mye med få linjer og det har et stort og aktivt miljø som lager mange spennende utvidelser. Utbredelsen gjør og at det er lett å få hjelp.

I journalistikken brukes Python primært til to ting, å samle inn og å strukturere informasjon. Vi kommer tilbake til eksempler på det senere.

Hei på deg, læringskurve

For din egen sikkerhet, opplyser vi om at Python-fødselen kan være en smule trang. Ting må settes opp og ting må kanskje konfigureres. Dette går som regel bra, men i enkelte tilfeller koster det tid og hårstrå. Men ikke la motgangen skremme deg. Dette er ikke rakettvitenskap, bare god gammeldags sinne mot maskinen.

Husk at andre garantert har hatt det samme problemet som du møter, Google er din beste venn. Skulle det dukke opp feil, så Google feilmeldingen og se hvordan andre har løst det.

Vekke slangen til live

Har du Mac har du sannsynligvis allerede Python installert. På windows må du gjøre jobben selv. Heldigvis har selsakapet ActiveState gjort jobben enkel for deg. Last ned installasjonsfiler fra siden deres.( Dette er en steg for steg guide, om du trenger ekstra hjelp ). Før du kaster deg over det, gå for 2.x versjoner (for øyeblikket 2.7.5.6) og 32-bit. Grunnen til at vi venter litt med versjon 3, er at de fleste eksempler på nettet holder seg til 2.

Python er modulbasert. Tenk på det som legoklosser som du kan boltre deg med. Ikke alle følger med Python, så du må hente inn noen selv. For å gjøre livet ditt enklere anbefaler vi at du installerer et program som installerer disse modulene for deg. Til dette formålet anbefaler vi Pip, hvorfor kan du lese her.

Sette opp Pip og utvide legokassen

Første steg på veien er å installere SetupTools. Følg bruksanvisning for Mac og Windows. På mac må du kanskje bruker superbruker for å installere, dette gjør du med å skrive sudo før kommandoen. (Tegneserieversjon)


sudo python ez_setup.py

Når setuptools er installert kan du bruke et lite program som følger med, esay install,  til å installere pip. (Pip er faktisk laget som en forbedring av easy install). Husk sudo på mac om du ikke får lov.


easy_install pip

Nå, min venn, har du hele verden for dine føtter.

Installer disse pakkene for å komme i gang med skjermskraping og annen moro. Mechanize, BeautifulSoup4, lxml og Csvkit. Husk sudo på mac.


pip install mechanize

pip install beautifulsoup4

pip install lxml

pip install csvkit

Får  problemer med å installere lxml på mac, mangler du sannsynligvis Command Line Tool.

Skrive og kjøre kode

Da er vi klar for å slange oss i kode. Men du må ha noe annet enn notepad å skrive kode i. Bord4s mac-avdeling bruker Sublime Text 2 (koster penger) og Brackets. (Begge finnes også til Windows). I windows-land kan vi anbefale Textpad eller IDLE. Sistnevnte følger med Python og gir deg også muligheten å kjøre Python-koden fra programmet. (Går også fra Sublime)

Hvis ikke programmet man skriver gir deg muligheten til å kjøre kode i det, er det letteste å lagre koden som en .py fil og kjøre denne kommandovinduet. (Hvordan gjøre det i Windows)

La oss avrunde med å gjøre det første vi ALLTID skal gjøre når vi begynner med et nytt programmeringsspråk. Få det til å si Hello, World.

Fyr opp teksteditor/IDE og skriv inn denne kodesnutten i en ny fil.

tekstStreng = "verden"

print "Hei, "+tekstStreng

Lagre filen som vierigang.py og kjør den.

python vierigang.py

Du kan eventuelt leke deg med å lage en nynorskversjon eller en i esperanto?