Bør lønnen være prestasjonsrelatert?

bildeDa skattelistene ble offentliggjort i går kunne vi se at det er svært mange spillere i Brann som har lønninger som passerer både en og to og tre millioner kroner. Det er tilsammen tretten spillere som tjener over en million. Sannsynligvis er Brann den klubben i Norge med de høyeste grunnlønningene. Brann betaler spillerne nesten 40 millioner kroner i lønn i år. Det tre ganger så mye som i 2002. I følge NRK er lønnen til for eksempel Eirik Bakke på nærmere fire millioner kroner (inkluderer sign-on-fee).

Hva de enkelte klubbene betaler ut i lønninger avspeiler seg ikke på årets tabell. De to lagene, Lyn og Bodø/Glimt, som har lavest lønnskostnader ligger begge foran Brann på tabellen.

I fjor var det ikke så mange som satte spørsmålstegn med Branns lønnspolitikk, de vant tross alt gull. Men i år, da det meste har gått på tverke, stiller saken seg annerledes. Sett ut fra hva Brann har prestert i år, er det utvilsomt mange på Brann som tjener for mye.

En ting er de store utgiftene som klubben påføres, som det er vi supportere som i siste instans som finansierer, et annet problem er holdningene til fotballmillionærene. Kåre Ingebrigtsen, trener i Bodø/Glimt, sier det slik:

– Det er mye enklere å hente en spiller fra 2. divisjon og fortelle ham hva han skal gjøre, enn en til 10 millioner kroner. Han til 10 millioner har gjerne en oppfatning av hvordan han gjør ting når han kommer.

Før han legger til:

– Jo mer penger du har i lommen, jo saktere løper du.

Den oppadgående lønnsspiralen i Brann ser ikke ut til å stoppe med det første. I følge BT vil Bjørnar Holmvik få en lønnspakke på om lag ni millioner kroner over tre år. I tillegg vet vi at spillere som skal reforhandle kontraktene sine, som for eksempel Erlend Hanstveit, forlanger betydelige lønnshopp.

Så lenge Brann presterer som i fjor er de høye lønningene ikke et stort problem Men når de gode resultatene uteblir, når publikum uteblir, når Hardball setter krav bak sine investeringer og Brann får en stadig mindre andel av TV-avtalen, blir lønnskostnadene en kjempeutfordring for Brann.

Det spørs om ikke lønningene bør bli mer prestasjonsrelatert, altså lavere grunnlønn og høyere bonuser.

Hva mener du?

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer