Finnes det talenter i Bergen?

bildeTja, av og til kan man lure. Landslaget har de siste 40 årene ikke flommet over av fotballspillere fra Norges nest største by. At Erik Huseklepp ble den første bergenser som scoret på landslaget siden Kniksen, forteller i grunnen det meste. Det har vært pinlig få fotballspiller fra Bergen som har hevdet seg internasjonalt.

Det finnes imidlertid noen få unntak, det finnes spillere, bergensere og striler, som har lykkes på landslaget og i internasjonale ligaer, men deres suksess har kommet til tross for Sportsklubben Brann, ikke på grunn av deres renommerte talentsatsing.

Trond Egil Soltvedts vei til England gikk via Rosenborg. Hans inngang til norsk toppfotball gikk via Viking. I Brann fikk han sparken.

Mons Ivar Mjeldes ønsket helt fra starten av en karriere i utlandet. Han så det som så lite sannsynlig at det kunne skje via spill i Brann-trøyen, at han valgte å gå ned en divisjon og heller spille for Bryne. Fra Bryne gikk han til Lillestrøm der han ble dyrket frem som Norges toppscorer, før han ble solgt til Austria Wien.

Christian Kalvenes har lykkes i stort sett alle klubber han har spilt for, bortsett fra Brann. I dag spiller han for Burnley, i Premiere League.

Kenneth Storvik, en av Bergens største talenter noensinne, ville til tross for sin unge alder heller flytte til Stavanger og spille for Viking, enn å ha noe som helst å gjøre med Brann. Først da karrieren var på hell, kom han til byen.

Per Ove Ludvigsen gikk først til Brann som 27-åring, da knærne var ødelagt og Fyllingens eventyr definitivt var over.

Thomas Lund fikk først spille for Brann da han var 32 år. Gunnar Norebø fikk ingen tillit. Alex Valencia ble sendt opp på tribunen og derfra til storspill for Start. Knut Walde går i skytteltrafikk mellom Brann og Løv-Ham. Erik Mjelde er en av Sandefjords viktigste spillere.

Selv Erik Huseklepp måtte gå en lang vei og sitte på mange benker før han fikk den nødvendige tilliten i Brann.

Nei, Brann kan ikke skryte på seg så mye i denne sammenhengen, verken at de satser lokalt eller ungt.

I en kommentar i tirsdagens BT tar Knut Langeland opp problemet. Han skriver blant annet: » Av en klubb som bruker syv millioner kroner på talentutvikling, må det være lov å forvente en smule utålmodighet på vegne av talentene. I stedet er Brann klassens sinke»

Finnes det talenter i Bergen? Gjør Brann en dårlig jobb med de unge og lokale? Hvorfor er det så få bergensere på landslaget? Hvorfor er det så få bergensere på Brann?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer