Smuler fra de rikes bord

bildeSmuler fra de rikes bord, sang Jan Eggum på 70-tallet og hadde helt andre saker i tankene enn nivåforskjellene mellom Rosenborg og resten av eliteserieklubbene. Men tittelen på låten kan beskrive dagens tilstand i fotball-Norge. Fire serierunder før slutt har trønderne sikret seg seriegullet, uten å ha tapt én seriekamp. Gullet ble sikret mot Molde, det eneste laget som har gitt seriemesterne et snev av kamp. Rosenborg har aldri vært mer overlegne enn det de er nå, og frykten for at vi er på vei inn i en ny Rbk-epoke med total dominans bør bekymre alle fotballinteresserte. Spenning er nemlig et av fotballens aller viktigste elementer.

Gullet til Rosenborg er ikke veldig overraskende. Trondheimslaget er en av ytterst få norske klubber med orden i økonomien. Mens nesten alle de andre klubbene sliter økonomisk, har Rosenborg full kontroll, og det har de hatt lenge. De har aldri gjort seg avhengig av lunefulle investorer og de har aldri levd over evne, slik omtrent resten av de norske klubbene har gjort det. Derfor hadde de som den eneste klubben råd til å styrke stallen betydelig før 2009-sesongen.

Mens alle norske klubber håpet på å selge en spiller til Premiere League, kjøpte Rosenborg en spiller derfra.

Rosenborg slapp også å ansette en mer eller mindre vellykket trener som hadde gått på runddans mellom andre norske klubber. De hadde råd til å ansette en trenerkapasitet, en mann de visste var kapabel til å føre Rosenborg til gull. Ikke en mann som de håpet kunne føre Rosenborg til gull. Men Erik Hamrén hadde neppe klart det samme med Sandefjords mannskap.

Jeg holder på å lese den høyst interessante romanen om Brian Cloughs 44 dager som manager for Leeds («Fordømte Leeds», «Damned United», av David Peace – anbefales), og der finner jeg denne passasjen:

«Det er enkelt å være en dyktig manager», pleide Harry Storer (manager for Derby på 50-tallet) alltid å si. «Det eneste som skal til, er å sikre seg gode spillere». Harry Storer hadde rett. Harry Storer hadde alltid så fanken rett – Det er spillerne som taper kamper for deg. Det er spillere som vinner kamper -Ikke teorier. Ikke taktikk. Ikke flaks. Ikke overtro. Ikke Gud. Spillerne- Du plukker dem ut, men det er de som spiller. De vinner, de taper eller de spiller uavgjort.Ikke du. Ikke manageren. De. Spillerne –

To lag kjemper om sølvet. Tre lag kjemper om bronsen. Resten kjemper for å unngå nedrykk. Rosenborg har tatt gull. Det er bare smuler igjen til oss andre. Smuler fra de rikes bord.

P.S. Jeg har ikke glemt at Brann skal spille i kveld. En kamp jeg virkelig gleder meg til. Hvem gjør ikke det? Det er tid for å revansjere Kovacs-målet. Jeg tror Brann vinner mot et svekket Odd-lag.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer