Kommer Brann seg ut av dette?

bildeØkonomiansvarlige i norske fotballklubber kan minne om unge rusavhengige, som også, alltid, hevder at de har kontroll. Selv om inntektene svikter dramatisk og utgiftene øker tilsvarende, er alt i den skjønneste orden. Helt til den dagen det smeller, helt til en eller annen modig sjel tør å ta vekk skylappene som de har vandret lykkelig rundt med, og oppdager de blodrøde tallene som regnskapsboken er full av.

Det er nesten ikke til å fatte at Brann kan gå med 20 millioner i underskudd på et budsjett som ble vedtatt i februar, da den globale finanskrisen for lengst var et faktum. Dessuten, som vi alle vet, var 2008-sesongen en sammenhengende nedtur fra begynnelse til slutt, det var ikke optimisen som rådde da de vedtok budsjettet.

I motgangstider er det ikke så mange bedrifter som inviterer kundene sine til en bedre middag på Stadion. I motgangstider er det ikke så mange som ønsker å bruke tusenvis av kroner på ulike Brann-drakter, på Brann-boblejakker eller «feita meita» Brann-hettegensere. I motgangstider skygger sponsorer banen, i hvert fall med de nye og høye prisene som Brann satte like etter at de tok gullet.

Når resultatene uteblir, når spillerne ikke presterer som forventet, når det enkelte ganger er mer en pine enn en glede å se Brann, ja, da svikter publikum – i hvert fall alle de som bare liker seg når Brann vinner med mange mål, de som gjerne drar på cupfinalen, men dropper hjemmekampen mot Sandefjord. De er det mange av.

Heldigvis er ikke den økonomiske smellen like hard denne gangen som det den var i perioden 1999 -2002. Da var klubben på konkursens rand og leverte årsresultat på minus 26 millioner kroner.

Men det føles nesten like fortvilende. Brann må nå kutte den sportslige satsingen med 9,5 millioner kroner. Hvis ikke Brann gjør noen mirakler med talentsatsingen, eller hvis ikke Hardball nok en gang forbarmer seg over klubben, kan 2009-sesongen bli den beste på svært lenge. Skrekk og gru. Det er ikke det minste rart at Steinar Nilsen fortviler:

– Disse tallene viser at situasjonen vår er veldig, veldig utfordrende. I forhold fornyelse av spillerstallen, er jeg rett og slett rådvill. Hvordan vi skal klare å få inn nye spillere uten økonomi til å kjøpe, uten økonomi til drift… vel, da må jeg si som sant er: Det vet jeg ikke.

Hva bør Brann gjøre nå? Hvordan skal Brann reise igjen?

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer