Det økonomiske uføret

Bjørn Dahl skal snu underskudd til overskudd

Bjørn Dahl presenterer Branns resultat for 2009, 20 millioner i minus

En femte plass er ingen katastrofe. På begynnelsen av 1990-tallet ville Brann til og med fått anerkjennende nikk over en slik plassering. Men når Brann kun for noen få år siden var Norges beste lag, forventer vi mer, mye mer. Å være 25 poeng bak Rosenborg er flaut.

Jeg håper derfor at Brann evaluerer årets sesong på en grundig og konstruktiv måte, slik at de finner årsakene til at Brann har blitt en klubb med middelmådige resultater, og som har rotet det kraftig til for seg selv rent økonomisk.

De har sikkert lyst til å legge skylden på noen. Finanskrisen for eksempel. I disse tider er det mang en bedrift som bruker finanskrisen som er forklaring på underskudd og svakt utført arbeid. Det bør ikke Brann gjøre. Det forrige budsjettet ble vedtatt lenge etter at Lehman Brothers gikk konkurs.

Opp gjennom årene har også byens kritiske presse blitt brukt som forklaringsmodell på problemer som Brann har stritt med. Hvis pressen bare hadde vært litt mer medgjørlig, hadde alt blitt så mye lettere, er det noen som hevder. Det er selvfølgelig bare tull. Det er ikke de som tar avgjørelsene. De bare skriver om dem.

At Brann nå er inne i en tøff periode, skyldes ingen andre enn Brann, og det er ingen andre enn Brann som kan løse dem. Det er selvfølgelig en knalltøff jobb. Bjørn Dahl, Roald Bruun-Hanssen, Steinar Nilsen og alle de andre i Brann har særs krevende arbeidsdager. Presset på dem er enormt.  Men som den amerikanske presidenten Harry S. Truman sa: “If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.”

Brann sliter økonomisk. Trøsten er at Brann ikke er den eneste klubben med et regnskap som ikke stemmer overens med budsjettet. Kredittopplysningsselskapet Lindorff Decision gir flere av eliteserieklubbene økonomisk rødt kort. Det betyr at de ikke anbefaler at det gis lån eller kreditter til disse klubbene. Sandefjord, Stabæk, Start og Strømsgodset + Fredrikstad og Lyn Oslo, havner alle i rød sone.

Vålerenga og Lillestrøm får begge nest laveste score, mens bare Molde, Odd Grenland, Viking og Aalesund blir vurdert som kredittverdige.

Når det gjelder Brann, Rosenborg og Tromsø er ikke selskapene aksjeselskap og regnskapene er derfor ikke er offentlig tilgjengelige. Men som vi vet, verken Tromsø eller Brann kan skryte av god økonomistyring.
Andre klubber kan bli tvunget til å selge sine beste spillere. Med litt hjelp fra Hardball kan Brann fort komme på offensiven igjen. Det er spillere der ut som Brann kan få for en overkommelig pris.  Håper jeg.

Klarer Brann å reise seg igjen?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer