Vil Nilsen lykkes i 2010?

trenere-lead_107060c

Jeg har alltid forundret meg over at Brann sjelden har ansatt en merittert trener. Som regel har styret valgt å gå for en trener som har lite med titler å vise til, i motsetning til for eksempel Rosenborg som vanligvis leter etter trenere fra øverste hylle. Ved ansettelsen av Erik Hamrén visste Rosenborg at de fikk en dyktig trener. En trener som ikke hadde noe som helst å bevise, en trygg og god leder. Da Brann ansatte Steinar Nilsen visste de ikke helt hva de fikk (og de vet det vel ikke helt ennå?). Det de håpet på var at Nilsen skulle ta nye steg og utvikle seg til å bli det Erik Hamrén lenge har vært.

Det gjenstår å se om Steinar Nilsen innfrir. Hans første sesong i Brann imponerte ingen, men hvem vet om han ikke utvikler seg og blir en suksess? Kanskje blir han en ny Mons Ivar Mjelde som får lov til å øve seg, år etter år, mens bergensere og andre Brann-supportere tålmodig venter på at Brann skal klatre oppover på tabellen. Mens Steinar Nilsen leter etter suksessoppskriften, har Viking ansatt Åge Hareide, en trener som har skapet fullt av pokaler og medaljer. Hareide har skapt forventning og entusiasme i Stavanger. Allerede nå vet vi at Viking kommer til å være en het medaljekandidat.

For å oppnå respekt blant spillerne må en trener i norsk eliteserie vise at han innehar kompetanse, kunnskap, kommunikasjonsevner. Han må vise at han har autoritet samtidig som han skal vise evnen til å lytte til spillerne. Det er en vanskelig balansegang. Mjelde var flink til å ta spillerne med på råd, kanskje for flink, for han mistet til slutt respekten i spillergruppen. I motsatt ende har vi Tom Nordli som opptrer som en lunefull diktator. Det har vist seg å fungere dårlig i norsk fotball. I Fredrikstad er det i disse dager fullt opprør mot måten Nordli behandler sine spillere på.

Nilsen har nok tatt lærdom av sitt første år i Bergen. Nå kjenner han spillerne, klubben og byen. Nå vet han hva han går til i januar. Men for å lykkes må han i større grad lytte til spillernes innspill og tørre å innrømme feil.

Vil Nilsen lykkes i sin andre sesong i Brann? Hva tror du?

Tags: , , , , , , , , , ,

Kommentarer