Hvem skal overta for Bjørn Dahl?

Brann jakter på ny daglig leder. Det vil jeg tro er en krevende oppgave, de opplagte kandidatene står ikke i kø. Det er også få navn som verserer i mediene, og de supporterne som er ivrige etter at alle skal gå, forteller ikke hvem som skal komme.

Å være daglig leder i Brann er en altoppslukende jobb som er nesten like krevende som det å være Brann-trener. Det er en rekke fagområder personen skal beherske, ikke minst økonomi. Samtidig må personen kunne takle pressen, både i gode og onde dager. Sportsklubben Brann er nemlig badet i det offentliges lys, dag og natt, året rundt, og det er det ikke mulig å forandre på.

Det må være en sterk leder som overtar for Bjørn Dahl. Han eller hun må være klar til å ta noen upopulære beslutninger. Branns økonomi er i alvorlig ubalanse. Utgifter må kuttes betydelig og inntekter må økes betydelig før den kan friskmeldes. Ingen av delene er umulig. Brann har et høyt lønnsbudsjett, men få poeng. Det henger ikke sammen. Når nye kontrakter skal inngås, må lønningene reduseres. Kanskje kan administrasjonen også slankes?

Først og fremt på den nye lederen har god styring på det som skjer i klubben. En femtedel av klubbens budsjett kan ikke bare forsvinne ut i det blå uten at lederen får det med seg, og hvis det skjer, må det få umiddelbare konsekvenser.

Den nye lederen bør kjenne klubben godt, og han eller hun bør vite at Brann ikke er som hvilken som helst bedrift. I Brann handler det til tider like mye om følelser som fornuft.

Jeg tar meg friheten til å foreslå noen navn. Jeg sier ikke at dette er de dyktigste, og de er heller ikke satt opp i prioritert rekkefølge, men disse navnene kan være med å starte debatten. For Brann står overfor et viktig valg. De bør ikke bomme på denne ansettelsen.

Kandidat 1: Lars Moldestad. Mangemillionæren som nå leder Brann på dugnad jobbet helt til nylig tett sammen med Berge Gerdt-Larsen i riggselskapene han kontrollerte. Beskrives som lojal og dyktig. Kan økonomi, kan Brann. Men vil han overta på permanent basis?

Kandidat 2. Bjarne Berg. Hardballs fargerike leder er en suksessrik mann. Så mye penger har han tjent gjennom selskapet sitt Vizrt, han kan avse millioner av kroner til Brann, når det passer han. I øyeblikket passer det ham ikke. Først og fremst fordi Brann ikke har hatt kontroll på sin egen økonomi. Han har uttalt at det er lett å drive økonomistyring i en fotballklubb. Han sa blant annet dette på årsmøtet: ”Det er ikke vanskelig å holde styring på inntekter og utgifter. De visste at de ikke skulle ut i Europa, de visste omtrent hvor mange tilskuere de ville få og de visste hvordan markedet var.” Kanskje på tide å overta selv?

Kandidat 3: Roald Bruun-Hanssen. Sportssjefen har de siste årene fått mye kritikk. Av mange blir han sett på som den direkte årsaken til Branns nedtur. Det er selvfølgelig ikke riktig, men han har ikke vært like heldig med alt han har foretatt seg. RBH er en ledertype, og kanskje passer jobben som daglig leder han bedre? RBH har ledererfaring så det monner. Han har vært daglig leder i Hordaland Fotballkrets og toppfotballsjef i Norges Fotballforbund. Blir han daglig leder, kan Per Ove Ludvigsen bli ny sportssjef. Denne løsningen tror jeg at styret i Brann har tenkt på.

Kandidat 4: Trond Tystad. Den tidligere Arbeiderpartipolitikeren har gjennom sine artikler i Bergensavisen vist at han har et hjerte som slår kraftig for Brann. Tystad var flere år finansbyråd i Bergen, og viste da at han kan håndtere store budsjett. Til dagen daglig leder i eiendomsselskapet Opus. Han har ingen tette bånd til noen i Brann, og det ser jeg på som et pluss i denne sammenheng.

Flere kandidater?

Hvem mener du bør overta for Dahl?

Kommentarer