Ungt eller gammelt?

De beste fotballårene til en fotballspiller er som regel etter at han har fylt 25 år og før han har fylt 30 år. Da er han i sin beste fysiske form, samtidig som han har opparbeidet seg den nødvendige erfaringen og rutinen. Mange av de beste spillerne gjennom tidene var på høyden av sin karriere da de var i den alderen. Pele var 29 år i 1970, Franz Beckenbauer var 28 år i 1974, Zico var 29 år i 1982, Maradona var 25 år i 1986, Lothar Matteus var 29 år i 1990 og Zidane var 27 år i 1998.

Gjennomsnittsalderen på et godt fotballag ligger ofte på rundt 27 år. Gjennomsnittsalderen på Branns lag i 2007 var på 27,8 (de 18 mest brukte spillerne).

I årets eliteserie er tendensen en annen. Det er bemerkelsesverdig mange unge (under 22 år), og ”gamle” (over 32 år) som har markert seg.

I Rosenborg venter de på at 40 år gamle Roar Strand skal bli frisk. I Start har Ole Martin Årst fått en ny vår. Han fyller 36 år i juni. I Tromsø jager 37 år gamle Sigurd Rushfeldt scoringsrekorden. Tor Hogne Aarøy er bedre enn noensinne (33 år). Morten Berre har vært en av Vålerengas beste denne sesongen. Han blir 35 år i juli. I Odd henger Morten Fevang (35 år) og Tommy Svindal Larsen (snart 37 år) fortsatt med. Daniel Nannskog er 36 år. Daniel Berg Hestad blir snart 35 år, og Olafur Örn Bjarnason er 35 år.

Samtidig er det mange unge spillere som har gjort det bra. I Rosenborg har tenåringer som Marcus Henriksen, Gjermund Åsen og Bakenga fått tillit. I Vålerenga er spillere som Stefan Strandberg, Mohammed Fellah og Harmet Sing sentrale på laget. Alle er mellom 19 og 21 år. Mads Stokkelien (Start) er 20 år. Mikkel Diskerud (Stabæk) er 19 år, og Andreas Ulland Andersen (Viking) er 20 år.

At det er blitt slik henger nok nøye sammen med den skrale økonomien som de fleste eliteserielagene sliter med. De fleste klubbene har ikke råd til å kjøpe inn dyre og etablerte spillere. De må satse på det de har. Dermed blir ofte spillere som har de beste årene bak seg tilbudt ny kontrakt. 33 år gamle Hassan El Fakiri har for eksempel nettopp skrevet under på en ny treårs kontrakt. Noe liknende hadde aldri skjedd for to år siden.

På søndag møter Brann Strømsgodset, et lag som har satset frisk på unge spillere. Det har så langt vært en suksess. Spillere som Marcus Pedersen (19), Jo Inge Berget (19) og Lars Sætra (18) har gjort Strømsgodset til et topplag. I forrige kamp var det kun én spiller i startoppstillingen som hadde bikket tretti. Gjennomsnittsalderen var 23, 4 år.

Strømsgodset har imponert denne sesongen. Men det er stor forskjell på resultatene hjemme og borte. Hjemme på kunstgresset på Marienlyst Stadion har de vunnet fire av fire kamper. På bortebane har de imidlertid bare tatt ett poeng, og det skal ikke forundre meg om de kommer til å slite på Norges dårligste gressmatte.

 Hvem vinner på søndag? Rutinerte Brann eller unge Strømsgodset?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer