Hvorfor er det så få unge i Brann?

Hund og katt. Olje og vann. Brann og talentutvikling. Dette er elementer som sjelden fungerer i lag. Heldigvis går det an å gjøre noe med det siste punktet, og det har Brann planer om å gjøre. Ja, omtrent like lenge som jeg har vært Brann-supporter har jeg hørt at Brann skal ta tak i dette, dyrke frem egne, unge og lokale spillere. Gi dem en sjanse på A-laget. Men som regel blir det aldri noe av. Enten er Brann for dypt involvert i medaljestriden, eller så er de for dypt involvert i bunnstriden. Det er ingen sjanse å ta, det må satses på de rutinerte.

2010-sesongen har tilsynelatende vært året da Brann endelig slapp til de unge talentene. Ikke fordi at Brann nødvendigvis hadde et inderlig ønske om å satse på yngre spillere, men fordi en bunnskrapt kasse tvang dem til det. I treningskampene fikk tenåringer som Kittiphong Pluemjai og Kjetil Kalve forsøke seg. I årets første seriekamp var Bjarte Haugsdal inne i varmen, og allerede i den tredje serierunden kapret Yaw Ilhe Amankwah en fast plass på laget. Jo da, visjonene til Roald Bruun-Hanssen var i ferd med å materialisere seg.

Men vent nå litt, var egentlig dette så imponerende? Kittiphong Pluemjai og Kjetil Kalve har vi ikke sett mer til (blant annet på grunn av et vanskelig regelverk), mens Bjarte Haugsdal fikk kun én kamp fra start. Akkurat nå er han i Løv-Ham, der de fleste talenter fra distriktet som har forsøker seg i Brann før eller siden havner – Knut og Arve Walde, Erlend Storesund, Johan Thorbjørnsen, Nicolai Misje, Matias Møvik, for å nevne noen som aldri fikk den store tilliten i Brann.

Da står vi igjen med Yaw Ilhe Amankwah som egentlig ikke er så ung. Han er faktisk 22 år. Han e fire år eldre enn Marcus Henriksen (Rosenborg). Tre år eldre enn Lars Sætra (Strømsgodset). To år eldre enn Harmeet Singh (Vålerenga), og ett år eldre enn Tommy Høiland (Viking) – men ett år yngre enn Lionel Messi.

Brann er beviselig, nok en gang, en av klubbene som kommer aller svakest ut når det gjelder å gi spilletid til spillere under 23 år.

I poengsystemet, der klubbene får poeng for bruk av unge spillere, tar Strømsgodset en klar førsteplass foran Start og Vålerenga. Hvem som ligger nesten helt nederst, på nest siste plass er Brann.  Det er marginalt bedre enn 2009-sesongen. 

Som vanlig finnes det rasjonelle og gode forklaringer på det, og som vanlig proklamerer Brann at de skal ta tak i problemet. Brann har fattet et styrevedtak på at to nye lokale spillere skal inn i stallen hvert år fremover

Skal vi tørre å tro på bedre talentsatsning i Brann?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer