Hvor langt skal Brann strekke seg?

Dette er Branns toppscorer.

Brann og Roald Bruun-Hanssen har formidable oppgaver foran seg. Først og fremst skal de sikre ny eliteseriekontrakt, men så, og nesten parallelt, skal de planlegge neste sesong – finne ut hvem som skal trene klubben og få et slagkraftig mannskap opp å stå. Uten et slik langsiktig perspektiv kan Brann ende opp med å kjempe for ny eliteseriekontrakt også neste år (hvis de klarer å holde plassen, da).

Noe av det første RBH må finne ut av er hvilke spillere med utgående kontrakter som skal bli tilbudt nye. Økonomi skal veies opp mot ferdigheter, kvaliteter og alder.

Dette er spillere i Brann som snart blir Bosman-spillere: Petter Vaagan Moen, Jan Gunnar Solli, Eirik Bakke, Gylfi Einarsson, David Nielsen, Christian Kalvenes og Cato Guntveit.

Brann er som kjent en underskuddsbedrift og kan ikke tillate seg høye lønnsutgifter. Lønnskutt er den eneste måten å rette opp en skakkjørt klubbøkonomi. Høye spillerlønninger er en av de største utgiftspostene for Norske toppklubber som sliter økonomisk. I eliteserien ligger gjennomsnittslønna i underkant av en million kroner. Brann kan ikke la seg presse av kravstore spillere.

Det er allerede avklart at Einarsson og Nielsen ikke vil fornyet sine kontrakter. Cato Guntveit har alderen i mot seg (35 år), og er dessuten svært skadeforfulgt. Jeg synes heller ikke at Brann skal jakte signaturen til 33 år gamle og skadeforfulgte Eirik Bakke. Ja, så sant den gamle Leeds-spilleren ikke er villig til å gå ned minst to millioner kroner i lønn, og det tviler jeg på at han er. Christian Kalvens er heller ingen ungfole (33 år), men han spiller i en posisjon der Brann trenger spillere. Han er dessuten billig i drift. Kanskje han kan få fornyet kontrakten med ett år?

Spillerne som virkelig er interessante for Brann er Moen og Solli, spesielt førstnevnte. Begge har vært gode for Brann i år, og begge har mange gode fotballår fremfor seg. Men de er ikke så gode at de kan holde på de lønningene de har i dag. Jan Gunnar Solli tjener omtrent to millioner kroner i året, og han forventer å få det samme hvis han skal fortsette i Brann. Han er ikke villig til å gå ned noe særlig i lønn. Hvis han fastholder det, bør hans dager i Brann snart være talte.

Kontraktforhandlingene vil bli tøffe og vanskelige. Hvor langt Brann skal strekke seg for å få underskriftene til Moen og Solli?

Tags: , , , , , , ,

Kommentarer