Eksamenstid

Vinner de mot Hønefoss?

At Brann – Hønefoss skulle bli årets viktigste kamp, så jeg ikke for meg før sesongstart. Brann hadde riktignok ikke hatt noen optimal sesongoppkjøring. Det store underskuddet og administrasjonens problemer med å takle det økonomiske rotet, var kjent. Det var også spillernes misnøye med Steinar Nilsen. Ved evalueringen av fjorårets sesong kom det frem at lederstilen til Herr Nilsen var alt annet enn populær hos de høyt gasjerte spillerne i Brann. Likevel hadde jeg ikke mine villeste fantasier sett for meg at Brann skulle bli innblandet i nedrykksstriden, eller at ledertroikaen Bjørn Dahl, Hans Brandtun og Steinar Nilsen skulle forlate, mer eller mindre frivillig, sine stillinger.

De overtydelige tegnene på at noe var alvorlig galt med SK Brann ble ikke tatt på alvor av de involverte før det var for seint. Den som først tok bladet fra munnen var nå avdøde Bjarne Berg. Det gjorde han på årsmøtet til Brann i februar. Han var lite imponert over økonomistyringen i Brann. Underskuddet var da på hele 25 millioner kroner.

–          Det er ikke vanskelig å holde styring på inntekter og utgifter. De (Brann) visste at de ikke skulle ut i Europa, de visste omtrent hvor mange tilskuere de ville få og de visste hvordan markedet var, sa Bjarne Berg.

Han forlangte at de øverst ansvarlige (styret) måtte trekke seg. Men ingenting skjedde før Brann lå på nedrykksplass i serien og røk ut av cupen for Fyllingen. Siden den gangen har det gått bedre med Brann. Ikke nødvendigvis på grunn av klokere og mer gjennomtenkte avgjørelser. Framgangen kom nemlig ved en tilfeldighet. Siden Brann ikke hadde råd til å ansette en ny og merittert trener, falt valget på den tidligere assistenten Rune Skarsfjord. Han viste seg fort å være en langt bedre trener enn sin forgjenger. Det store underskuddet preger fortsatt klubben, men Rune Skarsfjord har med sin fotballfaglige kompetanse og sine pedagogiske evner klart å skape ny entusiasme i klubben. Det er ikke lenger en selvfølge at Brann taper på bortebane eller at forsvaret lekker som en sil. Brann har hevet seg, men ennå ikke nok til å ta steget helt ut av bunnsjiktet. Det har de muligheten til å gjøre på lørdag. Da er det eksamenstid.

Hønefoss, det høres så enkelt ut. Men etter å ha sett dem i møte med Start, vet jeg at dette blir en tøff oppgave for Brann. Under normale omstendigheter hadde Hønefoss vunnet mot Start, men Starts keeper Kenneth Høie var i det umulige hjørnet. Jeg har sjelden sett bedre keeperspill (det er flere spillerbørser som gir han karakteren 10 i dag).

Jeg er likevel i det optimistiske hjørnet. Med Korcsmár og Moen tilbake på laget igjen, tror jeg Brann gjør det de skal på lørdag, sikrer seg tre viktige poeng.

Hva tror du?

P.S. Jeg har ikke for vane, slik ”Virre Vapp” antyder i går, å legge skylden på dommerne – tvert imot. Jeg gjorde det etter Rosenborg-kampen, da trønderne fikk tildelt et billig, nærmest gratis straffespark. Det er ikke første gang de gjør i år. Hittil i år har de fått 7 straffespark. Deres hardeste konkurrent VIF har hatt ett. Brann har hatt to. Er det fordi RBK oftere er inne i motstandernes felt? Vel, sjansestatistikken toppes av VIF og Brann.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kommentarer