Er det for mange lag i eliteserien?

Snøen som falt i fjor.

Brann opplever tilskuersvikt. Siden 2007 har Brann i snitt mistet over 3500 publikummere. Gjennomsnittet i år ligger an til å bli rundt 13.600, og da er det snakk om solgte billetter, sannsynligvis er tallet enda høyere – det er mange partoutkorteiere av som ikke går på hver eneste kamp.

Brann er imidlertid ikke det eneste laget som opplever nedgang. Publikumsinteressen for norsk eliteseriefotball er dalende. Medieavtalen og Rosenborg-dominans må ta deler av skylden for det. Men den viktigste årsaken tror jeg skyldes utvidelsen av eliteserien til 16 lag. De to siste årene har vi opplevd en rekke kamper med minimal betydning. De to siste kampene til Brann føyer seg inn i en slik rekke: Aalesund – Brann, Brann – Odd, hvor ligger spenningen – selve kjernen til interessen for norsk fotball?

Det underholdende spillet er det heller ikke så mye igjen av. Norsk fotball har aldri stått for finspill og tekniske finesser, og bedre har det ikke blitt med utvidelsen til 16. lag. Som jeg har skrevet tidligere, er det altfor mange lag som forsøker å forsvare seg til en seier, som skal score mål på dødballer eller kontringer. Drillofotball skaper entusiasme på landslaget, men gir motsatt effekt i Tippeligaen.

Utvidelsen til 16 lag var en tabbe, og derfor ønsker jeg nå debatten om antall lag i den øverste divisjonen velkommen. Fotballtinget i 2012 skal avgjøre om det blir kutt antall lag.

Et annet problem er den tidlige sesongstarten. I 2011 ønsker NFF å starte eliteserien 12. mars. Det liker både Norsk Supporterallianse og norske klubbledere dårlig. I årets siste serierunde vil supporterklubbene aksjonere mot fotball midt på vinteren. En aksjon jeg har forståelse for. Jeg husker med gru tilbake på årets tidlige sesongstart (13. mars). Da var det ingen som var klare for seriefotball, verken bane, vær, spillere eller publikum. I Molde snødde det, i Tromsø var det minusgrader og i Bergen fikk ”gresset” varige skader.

–          Vi håper virkelig at serieåpningen neste år kommer senere enn den gjorde i år. Det er av hensyn til både publikum og banene. Det koster mye penger å få banene klare så tidlig som i år, og eliteserieklubbene bør bruke de pengene på andre ting, sier Stadion-sjef Terje Reistad.

Hva mener du? Hva skyldes tilskuersvikten? Hvor mange lag bør det være i eliteserien? Når på året bør årets første seriekamp spilles?

P.S. Det er provoserende med fotballspillere som trekker på seg en annen drakt, mens de fortsatt er under kontrakt, slik Eirik Bakke gjorde i går, og slik Martin Andresen gjorde i 2007. Er det mulig å vise litt respekt for oss som har følelser for laget vårt?

Tags: , , , , ,

Kommentarer