Den store oljesjekken

Gårsdagens Tabloid på TV 2 og partilederdebatten på NRK har gitt oss en haug med nye påstander vi vil faktasjekke. Vi starter med Erna Solbergs påstand om at «Vi ville hatt 33 milliarder kroner mindre i norsk økonomi å bruke om vi hadde fulgt Kristin Halvorsens oljepolitikk de siste 10 til 15 årene». Og Solberg snakker altså om 33 milliarder bare i år.

Kommunikasjonsrådgiver Marianne Knarud i Høyre har sendt oss et notat, der resonnementet utdypes. I notatet heter det at SV har stemt mot «de fleste større utbyggingsprosjekter i petroleumssektoren de siste 10-15 år». Høyre hevder staten i 2008 ville hatt cirka «147.5 milliarder kroner i lavere oljeinntekter fra felt i produksjon» hvis SV hadde bestemt. Oljefeltene SV har stemt mot skal ha innbrakt staten «om lag 830 milliarder kroner i dagens kroneverdi». «Akkumulerte investeringer for staten (Petoro) t.o.m. 2008 i de feltene SV har stemt imot er på om lag 187,5 milliarder kroner», hevder Høyre.

Og så nærmer vi oss kjernen: «Petroleumsfondet ville med SVs oljepolitikk ved utgangen av 2008 være om lag 830 milliarder kroner lavere… Det ville med handlingsregelen der 4 prosent av fondet ved inngangen til budsjettåret kan fases inn i statsbudsjettet gitt om lag 33 milliarder kroner mindre til offentlig forbruk».

I notatet videre hevder Høyre at SV frem til utbyggingen av Brage i 1988 sa ja til de fleste utbyggingsprosjekter, men at de senere har «sagt nei til de fleste prosjekter. Etter at de aksepterte Draugen i 1988 har SV sagt ja til 9 prosjekter, men de har stemt mot 13».

Og det er nå vi trenger hjelp. For å faktasjekke utsagnet må vi blant annet:

  • Finne ut nøyaktige hvilke utbygginger SV har sagt nei til. Vi går tilbake til 1994, siden Høyre selv bruker tidsavgrensningen «de siste 10 til 15 årene».
  • Finne ut om det da stemmer at Petroleumsfondet hadde vært 830 milliarder kroner mindre hvis disse feltene ikke hadde vært bygget ut.

Oppdatering:

Vi har fått regnestykket Høyre har laget i sin helhelt. Kikk på det her: her

Oppdatering 2:

Vi begynner å få oversikt over utbygningene som SV har sagt nei til, og økonomijournalist Øyulf Hjertenes bistår oss med å regne over dette. Spørsmål som gjenstår er blant annet hvor god Høyres metode har vært når de har regnet ut dette. Vi jobber med å få eksperter i akademia til å vurdere metoden.

Det er sikkert andre aspekter av dette, og andre ting vi må sjekke. Dere er smartere enn oss. Vi er fortsatt interessert i innspill på faktasjekk@bt.no

Kommentarer