Vi endrer en konklusjon

Fakta er ikke alltid så enkle og likefremme som de helst bør være.
I dag har vi endret vurderingen av helseminister Jonas Gahr Støres behandlingspåstand fra feil til sant. Det er ikke ofte vi gjør det, men det ligger heller ingen prestisje i å endre vurdering fra vår side. Det viktige for oss er at hvis nye fakta endrer sakens stilling, må vi korrigere.

Støre hevdet at «Vi behandler 1,6 millioner flere enn vi gjorde i 2005». For å sjekke en slik påstand, er vi helt avhengige av dem som sitter på de faktiske tallene: Støres egne byråkrater i Helsedepartementet (HOD) og Helsedirektoratet.
Da vi spurte dem hvor Støre hadde tallene fra, ga de oss tallmateriale som så tilforlatelige ut; det hadde vært en økning på 1,6 millioner behandlinger.
Men det var en stor feilkilde i disse tallene. Måten å telle på, ble endret i 2009. Derfor var det reelle tallet rundt 1,1 millioner, sa ekspertene.
Støre fikk feil i påstanden. Saken ble publisert fredag 23. august.
Lørdag kveld ble vi kontaktet av Helsedirektoratet. De hadde nå nye tall. De var først tenkt publisert 3. september, men nå ble publiseringen fremskyndet. Isolert sett var tallene vi hadde fått og våre slutninger riktige. Men det manglet altså noe i tallmaterialet.

«Vi baserer våre uttalelser på tall HOD mottar fra Helsedirektoratet. HOD trodde at tallet 1,6 millioner knyttet seg til bare til somatikk, men det er som kjent ikke tilfellet. Imidlertid er det totale høyere enn 1,6 millioner og det mener vi er helt vesentlig for faktasjekken. Beregningene fra Helsedirektoratet viser at uttalelsen som ble faktasjekket var riktig», skriver Støres politiske rådgiver Robin Kåss i en e-post.

«Jeg beklager at HOD oppga feil kilde for utsagnet da du kontaktet oss slik at faktasjekken ble vanskeliggjort, men det vesentlige for oss nå er å frem at både H-min og HDir har sine ord i behold og det korrekte tallet er minst 1,6 millioner», fortsetter Kåss.

Helsedirektoratet er underlagt og etatsstyrt av Helse- og omsorgsdepartementet, hvis øverste sjef er Jonas Gahr Støre. Det er altså Støres byråkrater som sitter på tallene vi må vurdere. Slik vil statsråden alltid ha en fordel mot andre politikere.

Tags: , ,

Kommentarer