Plass til flere?

Racet om hvem som skal bli den republikanske presidentkandidaten i 2012 er fortsatt i startgropen, men mange amerikanske kommentatorer mener nå at det er tre kandidater som ligger i tet:  Mormoneren Mitt Romney, Texas-guvenør Rick Perry og Tea Party-kandidaten Michele Bachmann. Ja, også libertarianisten Ron Paul, som tross ok oppslutning i meningsmålinger liksom ikke blir tatt helt på alvor som en reell kandidat. I en lang analyse argumenterer statistikeren og fivethirtyeight.com-bloggeren Nate Silver for at det fortsatt er rom for flere kandidater.

Silver setter kandidatene inn i et slags koordinatsystem, der den ene aksen går på om man er moderat eller konservativ, og den andre på om man tilhører det gode selskap i det republikanske partiet eller om er blant opprørerne (som Tea Party-tilhengerne). Konklusjonen til Silver er at det fortsatt er plass til nye kandidater. Både kongressmannen Paul Ryan og New Jersey-guvenør Chris Christie fyller blanke felt i koordinatsystemet og kan ha gode sjanser hvis de bestemmer seg for å stille til valg, mener Silver.

Tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani vil derimot slite hvis han skal konkurrere om det samme segmentet som Mitt Romney, tror Silver. Men hva skjer hvis Sarah Palin bestemmer seg for å stille? Hun vil konkurrere med både Rick Perry og Michele Backmann om plassen. Men vil Palin stille? En avgjørelse er ventet i slutten av september, spås det i te-bladene.