Dør på nytt oppdrag

Dette bildet lyver, helt klart! Denne døren ser bedre ut enn den var; det som i sin tid hadde blitt brukt for å tette sprekkene hadde delvis falt ut, den var nedseget på de feile stedene, fyllingene passet liksom ikke lenger osv osv. Og du vet, folk som så bilder av denne døren, om aldri så shabby chic, mente vel at selveste maleren i Tid for Hjem burde skamme seg, slem! Så jeg hadde jo vært på jakt etter en erstatning over lengre tid kan man si.

Og som jeg har sagt før, som et råd til alle søkende mennesker; gå ALDRI forbi en container, eller konteiner om du vil. På et skikkelig upoetisk industriaktig sted i Åsane (det finnes mange fine plasser der ute, altså) lå denne lurvete grønne døren og ventet. Den hadde tydeligvis gjort sin misjon på sitt opprinnelsessted, kanskje fryktet den å ende opp på BIRs gjennvinningsstasjon på Salhusveien?

Kanskje oppfattet den mitt hurrarop som en redning, og det at jeg med nød og neppe klarte å buksere den over kanten og inn i bilen MÅ jo ha føltes godt. Den hadde tydeligvis lagt her en stund; gjennomvåt av oktoberregn. Så etter noen uker med opptørking innendørs, tror jeg den var glad for min skraping og varmluftpistoling, en slags kjærlighet tenker jeg den følte 🙂

Glassfeltene ble rengjort, all kitt skrapt vekk, og som kanskje de fleste vet; i kittfalsen bruker vi kvistlakk! På gamle vinduer skal man isolere kittfalsen med kvistlakk; bevaring av treet, og dette er jo sprosser fra den tiden de plukket det ideelle alentreet til den slags bruk. Vi er svært glade i maskinglass; sånt gammalt glass som har liv i seg og «bølger seg» når du beveger deg. . . Så jeg skar ut de nødvendige «spekelasjer» og kittet på plass. I stedet for vanlig linoljekitt på boks bruker jeg Fönsterkitt fra Beckers. Kommer på tube og påføres med fugepistolen, myyye enklere!

Karmen var ikke kastet i samme konteiner, så der fikk jeg laget meg en ny. Dvs. at jeg bestilte så og så bred furu (topp kvalitet) til sidene og toppen, og en solid eikedørstokk. Jeg kontaktet det lokale sagbruk v/herr Åsebø. Kan jo ordne det meste, han!

Tilpassing og på plass og døren skal ønske oss og andre besøkende velkommen for lang lang tid fremover. Jeg lurer av og til på hvilken dør som erstattet denne. . .? Vi ser jo stadig vekk grimme eksempler på dårlig smak kombinert med liten investeringslyst; byggvaresteder selger billige dører mange folk kjøper. De kan stå og grine i flere år (kanskje opptil 12?) før de må skiftes ut pga slett kvalitet.

Moralen i denne visen er; ikke bytt den originale hoveddøren din ut med en som trekker ned helhetsinntrykket. Fiks den selv, eller evt få noen til å restaurere den. Den er garantert i bedre kvalitet enn mange av de billige dørene som nordmenn tydeligvis elsker. Alternativt; sett originaldøren i kjelleren til lagring, en fremtidig eier av huset ditt vil være supertakknemlig, nemlig!!