Skattepolitisk snuoperasjon

Kan Arbeiderpartiet vrake formuesskatten, må Høyre kunne parkere 
motstanden mot eiendomsskatt.

LO-leder Roar Flåthen åpner for fjerning av formuesskatten, slik næringsminister Trond Giske (Ap) også har gjort. Dette er viktige signaler om skattepolitisk nytenkning i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen. Roar Flåthen og Trond Giske er med god grunn bekymret for den belastningen formuesskatten påfører norske bedrifter. Denne særnorske skatten bør erstattes med eiendomsskatt, i samsvar med NHOs anbefaling. For at omleggingen skal være politisk mulig, må Høyre vise tilsvarende vilje som Arbeiderpartiet til å parkere gamle kjepphester.

Norge er ett av få land i OECD som har beholdt formuesskatten, og utmerker seg i tillegg ved å ha svært lav beskatning av fast eiendom. Norske bedrifter taper konkurransekraft på denne skattemetoden. Formuesskatt er en større belastning enn eiendomsskatt ville vært, og tapping av formue går på bekostning av investeringsevnen og investeringsviljen til mange eiere. En slik tilleggsbelastning, i et land som fra før av har lønnsutgifter i verdenstoppen, er et sjansespill med fremtidige arbeidsplasser og skatteinntekter.

Statsminister Jens Stoltenberg ser riktignok ingen grunn til å ta opp en debatt om formuesskatt nå. Det skyldes forholdet til SV, og at formuesskatten er den viktigste grunnen til at SV kan skryte av at inntektsgapet mellom rike og fattige er blitt mindre med SV i regjering. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) er mindre avvisende enn statsministeren, riktignok bare når det gjelder innretningen av formuesskatten. Signalene fra Roar Flåthen har også forbehold om begrensede endringer, som bare vil komme næringslivet til gode, men de viser fremfor alt hvilken vei Arbeiderpartiet vil slå inn på, gitt at SV kan utmanøvreres.

Den største bøygen for Arbeiderpartiet vil være hvordan inntektene fra formuesskatten, bortimot 13 milliarder kroner, kan erstattes. Eiendomsskatt er det åpenbare svaret. Det finnes knapt et mer velegnet skatteobjekt. Eiendom er enkelt å registrere, skatten kan utliknes i forhold til verdifastsettelse og skatteobjektene er umulige å flytte til land med lavere beskatning. Det finnes knapt en partipolitisk nøytral økonom som ikke ville anbefale eiendomsskatt fremfor formuesskatt og en rekke andre skatter og avgifter.

Den politiske vegringen mot eiendomsskatt er like lite fornuftsbasert som troen på formuesskatt. Men vegringen har fyrt opp under en sterk folkelig motstand. For politikere er det farlig å utfordre denne motstanden. En mest mulig tverrpolitisk snuoperasjon er nødvendig for en mer rasjonell beskatning. Den rasjonaliteten har bare Høyre nok politisk manøvreringsrom til å gå i brodden for.

Write us your thoughts about this post. Be kind & Play nice.
 1. André Soltvedt sier:

  Bra artikkel! Men lurer på om det er en stund siden du har vært i Side. Jeg var der i 2010, og både hotell, området rundt,strender og byen er det reneste stedet jeg har vært i Europa. Og etter at flere store cruiseselskap truet med at de ville slutte å seile til Side om ikke selgerne ble mindre pågående, og det må ha gjort susen, for da jeg var der i fjor traff vi få pågående selgere de 2 ukene vi nøt tilværelsen der nede.

 2. Hilde sier:

  Hyerisk morsomt, jeg lo så jeg grein! Kan levende se for meg alt det der og kjenner igjen en del av det. Har tilbrakt 2 måneder i Vikadalen hver sommer, de første 15 årene av livet mitt og har slekt som kommer derfra. Onkel har et sommerhus. Vakreste sted på jord, spesielt i solskinn og med blikkstille vann. Hold deg der… Det er kanskje like greit;)

 3. Hilde sier:

  Viksdalen var det det skulle stå…

 4. trultelino sier:

  Dette er, i tillegg til den sinnsvake viljestyrken du har vist over tid, grunnen til at jeg følger bloggen din, OJ. Du skriver så levende at jeg føler at jeg er der. Og i flere av tilfellene har jeg vel opplevd ganske nøyaktig det samme. Kos deg med fisking ved Hestad kapell- det er en nydelig plett på jord!

 5. kariana sier:

  Du må skrive eitkvart kvar dag, berre skriv noko, uansett vert det kjekt å lese.! f.eks. du har sikkert vore på Hornelen. Skriv om den turen! Utfyllande, for der kjem eg nok ikkje.

 6. Mzagne Magnusen sier:

  Vi er alle sosialdemokrater sa en gang en sosialdemokrat. Det er nok BT´ lederskribent også. Troen på at de samlede skatter må være høye er stor. I en slik tankegang må tap av skatteinntekter erstattes med nye skatteinntekter. Men hvorfor er det ikke mulig å diskutere nødvendigheten av det offentliges engasjement på alle tenkelige og utenkelige områder? Vi møtes med: «vi trenger pengene til skoler og sykesenger.» Hadde det bare vært det stat og kommune brukte penger på ville skattene vært lave.

 7. Ole Knudsen sier:

  «Vi er alle sosialdemokrater», sa en gang en HØYREmann. Det må være en slik Magnusen tenker på. For BTs ledere kan ikke sies å være annet enn borgerlige.

 8. Eivind sier:

  Jeg stemmer gjerne på Høyre, noe jeg ikke har gjort før, dersom de følger denne anbefalingen. Staten betaler jo allerede 28 % av renteutgiftene mine, det er skattefritt å selge bolig ved gevinst, som sammen med fravær av eiendomsskatt driver boligprisene i været. Siden Høyre her i Bergen ikke ville forlate sin strutsepolitikk med å finansiere halvering av eiendomsskatt med ekstraordinært utbytte fra BKK, så fikk de ikke min stemme ved lokalvalget.