Hvorfor Ylvis?

Programmet deres er like festlig som Barnas supershow, men selv godt voksne hipstere digger dem.

«Vi må aldri slutte å være morsomme. 
Da vinner Ylvis-folka.»
Halvor Dahl (Twitter)

Les det følgende som et forsøk på å forstå. Det skal handle om komiker-
brødrene Ylvisåker, som, etter mine 
begreper, ikke er særlig morsomme. Til tross for dette etter mitt syn åpenbare faktum, får de to holde på, i program etter program, i konsept etter konsept. Humoren deres kan oppsummeres som et forsøk på å utviske skillet mellom barne- og voksenhumor – ikke gjennom en snedig fusjon – men ved å få voksne mennesker til å le av det barnehage og -skolebarn finner festlig.

FOTO: TVNORGE

De får det til, og det er jo det verste. Folk ler. De strømmer til showene deres og elsker tv-programmene deres. Kritikerne jubler. Det nye talkshowet deres på TVNorge, «I kveld med Ylvis», produseres av de kuleste karene i bransjen, nemlig Bård Tufte Johansen og Harald Eia og deres selskap Funkenhauser. Sistnevnte, innovatøren og hipsteren Eia, uttaler at Ylvis-brødrene er både flinkere og morsommere enn ham selv. Selv sitter jeg med følelsen at hypen skyldes et generelt kvalitetsforfall, eller: Er man i ferd med å bli gammel?

Ok, jeg kan innrømme at de to har en viss løssluppenhet ved seg, som er et krav for enhver entertainer. De fjoller, klovner og har det artig. De er noen 
likendes typer. Men det viktigste mangler: Det er smått med så vel sjarm som oppfinnsomhet. Til å avhjelpe det første har brødrene i det pågående talkshowet hentet inn den høyhårete Calle Hellevang-Larsen fra BI-humorens stjernetrio «Raske Menn». Han er en ganske inn-tagende fyr, og kan blidgjøre selv de 
sureste blant oss. Men selv om hans inntreden bidrar til at sjarmfaktoren økes noen små knepp, berger han ikke programmenes nær totale mangel på skarpsinn og originalitet. Det rusles og slentres i for lengst nedslitte stier.

Som programledere er de mer interessert i seg selv enn i gjestene som skubbes på plass etter at de tre har gjøglet seg gjennom programmets første bolk. Det kan man både forstå og tilgi. Hovedprogramleder Bård Ylvisåker er en utrenet intervjuer, noe som ble svært tydelig da den svenske komikeren spastikeren/Jonas Gardell slapp til sist mandag. Det var ingen kjemi, ingen kontakt, og samtalen ble deretter.

Ylvis den yngre trives langt bedre når han babler med broren eller hopper opp på pulten sin for å rope et eller annet. Jeg har ingen problemer med selvopptatte 
programverter. David Letterman, for eksempel, er en gudbenådet vitseforteller, men en relativt innskrenket intervjuer. Men tre av denne type, som «I kveld med Ylvis», blir i overkant.

Men som sagt og innrømmet: Kanskje tar jeg feil. Og kanskje er det Ylvisenes trang til å bre seg ut som er problemet. De er, sier kjennere, flinke innenfor revyformatet, der de makter å blande verbalkomikk og musikk på en til tider virtuos måte. De burde således kanskje holde seg til revy (showet «Ylvis 4» har som kjent gått for fulle hus i Bergen, og sparkes i gang på nytt i Oslo i neste måned)? Det sagt: Alle vil som kjent ha sitt eget talkshow. Og så lenge publikum liker det som serveres (første program hadde 460.000 seere), er vel det meste tilgitt.

Humormiljøet er, som alle andre miljøer i Norge, bitte lite. Folk er avhengige av hverandre og mange dukker opp på begge sider av bordet, både som artister og produsenter. Dette skaper en i overkant studentikos stemning. Det er ingen fadermord i sikte. Det er vel og bra at folk er forlikte, men det kan føre til en viss slapphet og mangel på internkontroll. Et guffent eksempel på selvkløingen i humorkretsen er denne Komiprisen, som er en oppvisning i slentrende kameraderi, attpåtil direktesendt på TV.

Som innenfor andre arenaer av popkulturen var 1990-tallet en frigjøringsperiode for norsk humor. Nevnte Eia/Tufte fungerte som humorens svar på rockebandet Nirvana. Det gamle føltes med ett veldig gammelt. Undergrunnen ble etter hvert mainstream, noe som virker helt umulig i dag. Det er vanskelig å skue en hovedstrømning blant de yngre komikerne utover et relativt vennligsinnet klovneri. Ylvisbrødrene kan sammenlignes med TV 2s humorflaggskip «Torsdag kveld i Nydalen», som er lunt og trivelig og omtrent like nyskapende som gudbrandsdalsost.

Akk, ja.Det er vel noe som er gått en hus forbi. En venn fra Bergen beskylder meg for Oslo-elitisme når jeg innrømmer at jeg ikke får fot for Ylvis-guttenes ablegøyer. Og det selv om jeg har mine røtter fra revybeltet i de nordre delene av Trøndelag. Så da gjenstår spørs-
målet: Er Ylvis et Bergens-fenomen? 
Og i så fall: Har jeg i det ovenstående provosert en hel by?

Hans Petter Sjøli

Write us your thoughts about this post. Be kind & Play nice.
 1. Gjest sier:

  Om du leser artikkelen en gang til, spesielt: «De bruker mest tid på å chatte med folk som befinner seg i en annen by eller i mer eller mindre fjerne land, mens de – i stor grad – begrenser seg til å avtale tid og sted for å møte venner og kjente på sosiale medier, for så å møte hverandre ansikt til ansikt.» så ser du at Kim Arne skriver at at ungdommen helst møtes ansikt til ansikt og at din og Sylfests inntrykk av at de ikke gjør dette er feil.

  Og problemet med at de stoler på at datamaskinen skal finne svaret istedet for å ta til seg kunnskap selv er et helt annet problem enn det som Sylfest og Kim Arne diskuterer. Tviler dog ikke på at det kan være et reelt problem.

 2. Thomas sier:

  Tror du treffer spikeren allerede i begynnelsen for å kvotere «De får det til, og det er jo det verste. Folk ler. De strømmer til showene deres og elsker tv-programmene deres. Kritikerne jubler.» Er ikke det poenget deres? Å få folk til å se på programmet og at de drar på showet deres og? Eller er det ikke sånn det fungerer? Skjønner ikke hva du mener egentlig om Ylvis siden det er vanskelig å forstå hva du vil frem til…

  Altså er de som er «morsomme» og «bestselgende» sell-outs og de som ikke er morsomme og ikke får høye besøkstall de beste?

  Makes no sense…

 3. Tore Tang sier:

  Hei.
  Det kan late som om Bård ikke er den eneste her som er en smule selvsentrisk.. Denne formen for humor har like stor overlevelsesrett som andre former for humor, ta nytt på nytt for eksempel, ikke alle liker å høre på oslo’s vestkant akademikeres «intelegente humor»… Jeg liker derimot begge.
  Humor er en individuell sak og har like mange former som det er individer. :)

 4. Thomas sier:

  Programmet er kreativt og kongelig morsomt. Nesten fritt for Harald Eia med parykk, som østlendingene har ledd av i 20år fordi det var morsomt første gangen. Ingen vits å lese intellektuelle analyser, bare digge det som kommer.

 5. Polle sier:

  Jeg skjønner hele ikke denne Ylvis-hypen, jeg har ett stort spenn i humor men akkuart Ylvis skjønner jeg ikke. Det er rett og slett ikke morsomt. Men smalen er som baken

 6. Pafff sier:

  Jeg synes det er en nedadgående trend i hele mediebildet. Uskolerte idol-musikere lager datamusikk, det finnes knapt en journalist igjen i norske aviser, kun reportere, og intetsigende bloggere bruker en helside på å fortelle om et program de ikke liker på tv.

  Hvor skal dette ende?

 7. Frida sier:

  Dette programmet er noe av det morsomste jeg har sett, ler like mye hver gang jeg ser det!
  Episodene er så forskjellige fra gang til gang at man ikke blir lei. Jeg har faktisk satt hjemme mange ganger og ledd til jeg griner av de!
  Det er like morsomt hver gang!

  Go Ylvis!

 8. Ja vel, Ylvisbrødrene er IKKE morsomme. Tenk om noen har en annen mening ?
  Smaken er forskjellig, noen vil ha moren, andre datteren. Koser meg med Ylvis-gjengen så snart jeg har anledning. Ikke vær så forbasket envis, ser deg for meg som en stabeis med egne meninger, meninger som det ikke går an å være uenig i.
  Vær litt mer åpen for andres syn på saker og ting, dette gjelder alle, men spesiellt deg som journalist.

 9. Sindre sier:

  Forstår ikke helt hva du vil frem til. Når det gjelder påstanden om at programmet er uoppfinnsomt er jo dette etter min mening direkte feil. Kan ikke komme på ett annet humorprogram som klarer å finne opp så mye nytt materialet som holder en slik høy standar to ganger i uken. Om de er like gode intervjuere som underholdere er en annen sak.
  Men nå har ikke jeg helt sansen for det å uttale seg om noe, for så i ettertid påstå at dette bare var for skape en debatt rundt ett tema. Jeg håper at dette er noe Sjøli mener og ikke noe han skriver…

 10. Lill sier:

  Det er for deg et faktum at Ylvisbrødrene ikke er morsomme?

  Nei, det er det overhode ikke. Det er din personlige preferanse for humor som forteller _deg_ (og deg alene) hva DU finner morsomt. Å sitte og skal mene noe om humor og dømme den ene typen nord og ned – fordi man selv ikke innehar denne typen humor, blir helt feil.

  Syntes du ikke Ylvis er festlig, vel, så er det ganske enkelt å bare la være å følge med på hva de holder på med.

  Personlig finner jeg ingen humor i Bård Tufte Johansen og Harald Eia og deres eskapader. Syntes de er drit kjedelige, og lirer av seg dumheter som får meg til å tenke på folk som har fått en pilsner for mye. Men jeg er ikke så naiv at jeg innbilder meg at selv om JEG ikke liker dette, så er det et faktum.

  Smaken er som baken vettu. Litt kjekt, når man skal diskutere humor, å ikke oppføre seg som sprekken i midten kanskje?

 11. olli sier:

  Ja huff og huff, noen lager et program som folk liker. Da må det slaktes selvfølgelig av en som vet så mye bedre hva vi skal like….

 12. Anette sier:

  En kan jo si at Ylvis-brødrene, samt Raske Menn har vert et friskt pust i en ellers så østlandsdominert humorgjeng som tar på seg parykk og litt sminke og tror de er morsomme. Ylvisene er for eksempel skamflinke på dialekter og språk, noe østlendingene, og Kristian Valen, bare kan drømme om! Det har for såvidt ikke komt noen ordentlig gode komikere ut av østlandet siden KLM sine dager, som var en herlig norsk variant av Monty Python.
  Bergensere er kjent for å ikke ta seg selv så høytidlige, og det gjenspeiles i noen av innslagene til Ylvis der først og fremst Calle gjør ting vi bare gjør i våre værste mareritt. Intervjudelen er de ikke så vant til, men det kommer nok etter hvert som de får satt seg inn i en rutine.
  Det eneste jeg har noe å si på er oppsummeringen på slutten som er direkte kopi på ho-downene fra Who’s Line Is It Anyway. Men det er morsomt å se dem forsøke å dikte på direkten allikevel.

 13. Arild sier:

  » for å kvotere » ???

 14. Ove Landro sier:

  Ylvis!

  Jeg ler så det griner hver mandag og onsdag og tar meg i å undre meg over at disse to får lov til å jobbe for en lillesøsterkanal som TVNorge. De burde bruke sine åpenbare komiske talenter i NRK1 eller på TV2 i ett program, ikke to, hver fredag (kanskje istedet for Beat for Beat etterhvert).

  Herlig upretensiøst, et oppkomme av gode ideer, og så denne it-faktoren som viser seg når de får Madcon-guttene til å bryte ut i latter i det de plutselig viser at de kan snakke afrikansk/engelsk bedre enn en afrikaner, eller når de spiller ulike instrumenter, eller henger fra taket i tau. For ikke å glemme Twitter-ideen – «har du twete?» som allerede er blitt slang blant unge mennesker i Norge, og videoen som surrer og går på Youtube og som hele – vel, nesten hele – Norge og etterhvert også USA nå elsker!
  JA, Hans Petter, her har noe gått deg hus forbi!

  Ove

 15. Kalle sier:

  Hva vil du egentlig fram til i denne artikkelen?
  Her var det mye surr

 16. Guffen sier:

  Jeg må bare ytre MIN mening, og det er at humoren til Ylvis brødrene er laaangt i fra noe av det jeg finner morsomt. Så er enig med innholdet i artikkelen. Kan ikke forstå at de har så stor suksess – shoooot me if you want 😉

  God helg!!

 17. Trond Erik sier:

  Kjenner meg ikke igjen i det du skriver i det hele tatt. Jeg kjenner til få komikere som innehar så mye som brødrene Ylvisåker (de har forøvrig en yngre bror også).

  Jeg ler godt av det meste de produserer. Noe er selvsagt bedre enn andre ting, men stort sett er det meste de produserer bra. Noe av det holder høy internasjonal klasse. Og de overrasker stadig.

  Kan det tenkes at problemet egentlig er at Hans Petter Sjøli er blottet for humoristisk sans? Du tilhører gjerne en bitteliten gruppe mennesker som ikke innehar den samme humoristiske sansen som oss andre har.

 18. Erik sier:

  En journalist fra Steinkjer (Trøndelag) bosatt i Oslo liker ikke humoren til to (tre) menn fra Bergen. Ok. Da kan han la være å se på. De som synes det er morsomt, kan fortsette å se og more seg. Ferdig arbeid. Har vi noe viktigere å diskutere?

 19. Stein sier:

  Hvis bloggeren er østlending som det står i artikkelen, så er det helt sikkert ikke lett å skjønne humor som er laget av andre enn Leif Juster og gjengen.

 20. Ingrid sier:

  Det må da være bedre å skru av TV-en når det er noe man ikke liker, enn å angripe programskaperne og tilhengerne som om de er hjernedøde? Ok, du liker ikke Ylvis sin humor. Men mange av oss andre ler oss fillete av dette showet. Det kan ikke bety annet enn én ting: Folk ler av forskjellige ting. At du som TV-kommentator ikke har fått med deg det, indikerer at du bør revurdere ditt yrkesvalg.
  Selv kan jeg ikke fatte og begripe at noe levende menneske kan trekke på smilebåndet av Christine Koht. Men selv om jeg er skrivefør, fyller jeg ikke en helside i Bergens Tidende om det. Om andre synes hun er morsom, er det jo ikke min oppgave å prøve å fjerne henne fra sendeflaten. Den er bred nok til at alle kan finne noe å le av, og det bør den fortsette å være.

 21. Ironimo sier:

  Bare det at dere slår på tv-norge i det hele tatt viser jo at man har et generelt problem med å bli underholdt.

 22. Ørjan sier:

  Modig type du Hans Petter!

  På en måte er det litt forfriskende med noen som taler i mot all kritikerrosen. Jeg kan godt forstå at det finnes mennesker som ikke liker «I kveld med Ylvis». Men når jeg leser innlegget ditt sitter jeg litt igjen med en følelse av at dette er skrevet bare for å provosere og vekke oppsikt. Men nå kan det godt være jeg tar feil.

  Det er ikke noe problem å plukke fra hverandre de fleste Team Antonsen programmenne og forklare deg hvorfor dette er enda mer i retning «barnehagehumor». Selv om det var langt mer innovativt en «I kveld med Ylvis» er.

  Seertallene sier vel sitt om at Ylvis er et bergensfenomen eller ikke. Samme sier gjør salgstallene deres fra turneer i Norge og Show i Oslo. Har du fornærmet en hel by? Neppe, men det var sikkert det du prøvde på

 23. Abbe R. Hesus sier:

  Det virker som om Ylvis-brødrene er blitt så skrytt opp i de syv bergens-åsene, at de tror at de er Guds gave til underholdningsindustrien. Bergensere har en egen evne til å hylle sine helter… Hør hvor flott vi synger! – Se hvor bra vi danser! – Hør og se hvor fantastisk morsomme vi er! – Se hvilken utrolig artig bergensk medprogramleder vi har i programmet! Ikke alle er forunt å mestre talk show-konseptet på tv; flere flinke folk har prøvd; bare ytterst få har hatt virkelig suksess og fått fornyet tillit i neste tv-sesong.

 24. trohoe@ sier:

  Ylvis er morsomme, uskolerte – men morsomme. Av knappen finnes tre steder, på TVèn, på fjernkontrollen og via stikkontakten. Endelig humor som ikke består av folk fra den østlige delen av Norge – Torsdagskveld fra Nydalen er blitt hypet opp til å være det morsomste av det morsomste. Jeg ser ikke på Torsdagskveld fra… – jeg finner det ikke morsomt. Å se en Morten som skal lære bort sjekking samtidig som han snakker nordlansk er ungdomsskoleavslutning humor. Så – derfor eslker vi Ylvis, humor fra Vestlandet.
  Ps! trenger du info om av knappen, ta kontakt!

 25. Laila Fromreide sier:

  ELSKER DE!!! Dersom det er noen som ikke liker de, skru av TV’n og les en bok i stedet!

 26. Jonas Lie sier:

  Om en først skal kritisere et show på TV, så velger man Ylvis? Hvorfor ikke starte med Beat for beat eller noe annet som for lengst har utspilt sin rolle? Bortsett fra Nytt på nytt, vet jeg ikke om noen norske program som er verdt å få med seg i løpet av en uke.

  Anbefaler den skriverkåte bloggeren å slå av fjernsynet når Ylvis går på TVN.

 27. Tom sier:

  Han vil skape en debatt blant Bergenserene.

  JA , du har i det ovenstående provosert en hel by? !!!!!

 28. Thomas sier:

  Ja Abbe. Sånn som superøstlendingen Skavlan. Det er det mest sette talkshowet i Norge og det ledet av en mann som egentlig ikke er noe spesielt flink til å intervjue. Opptatt av seg selv er han også. Det er ingen logisk forklaring på hvem som lykkes. Jeg for min del gidd ikke se på folk jeg syns er teit og det kunne jo du vurdere også

 29. Eirik sier:

  Artikkelforfatteren har tydeligvis et religiøst forhold til en mann som viste fram skrukken sin på tv, og mener at Ylvis’ form for humor ikke kan måle seg med dette.

  Og dette mener han er viktig å få fram i et leserinnlegg i en av landets største aviser. Hva skal man si?

  Selv har jeg sett minimalt på Ylvis, bare så det er sagt.

 30. J sier:

  Det jeg liker med Ylvis-brødrene er at de er dyktige. Det kan hende at det er nettopp denne «flinkheten» som gjør de mindre tiltrekkende for noen, men jeg kjenner at jeg setter pris på dette etter flåsete «komikk» på populære torsdags kveld fra nydalen, der halvparten av sketsjene er ren kopi fra Team Antonsen og andre Bård og Harald-program. Ylvisene har kreative innslag kombinert med dyktighet, og det blir morsomt! At intervjuene kanskje blir litt rotete blir sjarmerende og passende for programmet. Det er ikke Skavlan tross alt (ikke at det er så mye bedre). Men det er ikke et kun et seriøst intervju-program. Jeg synes det er greit med kritikk, men av og til glemmer kritikere målgruppen. Ylvis vil nok nå en yngre målgruppe, og en del middelaldrende kvinner som synes de er sååå sjarmerende – dette tror jeg de lykkes med! Og det skal de ha! :)

 31. Flemming sier:

  Ja, du har nok provosert en hel by, men det faktum at du skriver en analyse basert 100% på hva DU synes om programmet, vil jeg påstå er ødeleggende for nettavisen BT og de burde gi deg sparken. Hadde dette vært en analyse på en videregående skole som jeg går på, hadde du nok ikke fått noe mer enn en treer.

 32. Bv sier:

  Lurer litt på hvorfor så mange av kommentarene blander inn «østlandet» eller «østlendingene». Som om opphavssted har noe som helst med saken å gjøre. Meget provinsielt. Mindreverdighetskomplekser, anyone?

  Når det er sagt: Jeg har ikke sett programmet, men har utfra tidligere erfaring med Ylvisduoen problemer med forfatterens påstand om at de prøver å «utviske skillet mellom barne- og voksenhumor». Dette høres mer ut som en passende kritikk av Raske Menn, Ylvis er da langt mer sofistikert enn som så.

  Det er også vanskelig å gå med på forfatterens permiss om at Ylvis mangler ideer. Jeg har fått med meg et par klipp fra serien via sosiale medier. Mener forfatteren at f.eks «Radio taxi» er gammelt oppgulp? http://www.youtube.com/watch?v=Sl1nD7YViFQ

  Kan det rett og slett være at forfatteren ikke deler (evt. ikke forstår) humoren til Ylvis, og at det ikke handler om så mye mer enn det?

 33. Ingrid sier:

  Jeg har tygget litt på dette og kommet til at det finnes tre typer mennesker i verden:
  1) De som ler av Ylvis uansett hva de gjør
  2) De som IKKE ler av Ylvis, uansett hva de gjør, og
  3) De som kanskje ville le litt mer av Ylvis hvis Ylvis ble flinkere til de tingene som de sliter litt med i talkshowet sitt, som for eksempel å intervjue studiogjester.
  Men jeg har en veldig sterk følelse av at Sjøli tilhører type 2, så hvorfor skal vi da egentlig lytte til ham?

 34. Janne sier:

  Jeg er bergenser og er dermed kanskje innhabil i saken, men jeg sitter og knagger godt kveld etter kveld. De har humor, de har sjarm, de er musikalske, de byr på seg selv og er realle gutter. Hva mer kan man egentlig be om? Enda mer multitalent? Men igjen der er vi forskjellig. Enig med Tore tang som sier at ikke alle er like glad i østlendingenes nytt på nytt. Jeg er heldigvis fylt med humor til randen og har evne til å le av det aller meste og derfor liker jeg begge deler jeg også. Ta noen runder til, åpne opp livet ditt. Ikke bare tenk i den bane du alltid har tenkt, og du vil oppdage nye ting som gir deg glede!! God helg!

 35. Ikke rart det er krig i verden når man kan krangle slik om en liten «fillesak». Skru av , finn en annen kanal, en bok, gå en tur. lag noe godt til kvelds. Mange muligheter, IKKE nødvendig å se Ylvis (fordi om jeg gjør det).

 36. Trond sier:

  Er selv bergenser og føler at kommentatoren setter spikern på hodet. Presist. Skjønner overhodet ikke hva som gjør at folk hyller Ylvis. Har opplevd dette som keiserens nye klær i flere år nå og gitt dem flere sjangser, uten hell. De er friske, unge, kule og sjarmerende ja, men innholdet blir for mye «Mot-i-brystet møter Leif Juster» humor

 37. Lise Mari Systad sier:

  Kan begynne med at jeg er bergenser, ikke det at jeg syns det har noe å si. Jeg liker nytt på nytt, men jeg personlig ser ikke på torsdags kveld fra nydalen. Jeg skjønner ikke hvorfor det liksom er så morsomt. Drar knapt på smilebåndet ut av det. Jeg syns Thomas og Harald er tidvis morsomme. Mest pga personlighetene deres og sjarmen. Liker godt sprellene deres med gruppekonkurransene. På samme måte er det med Ylvis. De lager show pga personlighetene deres. Ja da, det er likheter til andre som ikke er til å unngå å se, men innholdet er da forfriskende på mange måter. Ler så jeg griner når de har seernes spørsmål innslag hvor de kastes både her og der 😀 og ja, jeg digger barnslig humor og skjønner ikke hvorfor man skal legge fra seg humoren fra barneårene…. at man kan moderere noe er greit nok, men jeg sier nå heller behold barnehumor og legg til mer humor etterhvert som man blir eldre 😀 for hva er livet uten en god latter? 😉 så får man finne seg i at vi ler av forskjellige ting :) guri, så kjedelig det ville vært om alle hadde likt det samme 😉 nei, stå på alle sammen, inklusive torsdags kveld fra nydalen som jeg ikke liker :) ser bare på noe annet når det går, jeg, så kan andre le seg fillete av det :)

  GO YLVIS 😉

 38. Jeg vil bare si én ting, og det er at jeg ler så jeg griner av Bård og Vegard Ylvisåker. De gjør det på en så bra måte, jeg smiler mitt bredeste smil gjennom alle episodene av «I kveld med Ylvis». Det er to gutter det er lett å bli glad i – synes nå i hvert fall jeg :)