All posts by Christian Lura

 • Vi trenger hjelp til et krafttak

  I dagens BT hevder partiet Rødt at Bergen kommune har tapt 5,5 milliarder kroner på å selge seg ned i kraftselskapet BKK.
  Vi vil gjerne ettergå denne påstanden, men kjenner vår begrensning. Dette er komplisert. Finnes det økonomer eller eksperter på kraftmarkedet som vil hjelpe oss på vei? Henger logikken til Rødt på greip, er verdifastsettelsen gjort riktig, har Rødt glemt noe?

  Vi setter svært stor pris på din hjelp. Vi har fått regnestykket fra Rødt.

  Vedlegg I handler om verdivurdering av BKK.
  Vedlegg II er oversikt over tapet fra 1998 til i dag.

 • Endelig i gang

  Vi er glade for å kunne ønske velkommen både gamle og nye lesere av faktasjekk.no! Det har vært en lang pause. Årsakene til det er flere, men først og fremst har det vært et ressursspørsmål i BT. Vi som drev faktasjekk.no i valgkampen for to år siden, hadde også andre arbeidsoppgaver. Da vi kom ut av valgkampmodus, ble disse andre oppgavene såpass arbeidskrevende at faktasjekk-arbeidet stoppet opp. Til slutt erkjente vi at inntil videre skulle faktasjekk.no være et tilbud i valgkampen. Hva som skjer etter den tid, er foreløpig et åpent spørsmål.

  Vi er store fans av 5080-gutta som driver noe av den skarpeste satiren i landet. Også mediesatire, og gudene vet at vi trenger mediesatire i dette landet. Vi ble derfor smått beæret av å bli utsatt for dem denne uken. Har dere ikke sett parodien, kan dere se den her.

  For å bli seriøs et øyeblikk: Det er fullt mulig at noen av våre saker kan karakteriseres som flisespikkeri. I hvert fall er det en fin måte for partisympatisører å bagatellisere vurderinger som ikke går «deres vei», på samme måte som partiets motstandere vil bruke en «feil»-vurdering for alt det er verdt. Slik er tross alt politikken. Vi er forberedt på det, men prøver ikke å være så opptatt av slike karakteristikker. Vårt eneste motiv er å avgjøre om politikerne har grunnlag for det de påstår. Fordi vi legger like mye trykk på alle saker vi publiserer, enten de er sanne eller feile, kan noen saker enkeltvis fremstå som overdimensjonert.

  Men vi vil fortsette å være tro mot metoden vår. Der er kjerneideen å teste sannhetsgehalten i politikernes påstander mange ganger, og kanskje bli litt klokere hver gang. Det er en ren faktasjekk: Hvorvidt en eventuell «feil»-påstand er svært betydningsfull eller mindre betydningsfull, overlater vi til andre å avgjøre. Vi som gjør researchen, har heller ingenting å gjøre med hva BTs konklusjon blir. Den avgjørelsen overlates til redaktørene i BT. Selv om du er uenig i konklusjonen, er håpet at du likevel kan ha utbytte av å lese selve saken. Og vi er selvsagt glade for all debatt om vår research og våre avgjørelser.

  Vi vil gjerne ha flere tips fra dere, enten på mail, her i bloggen, på Facebook eller Twitter. Foreløpig har vi vært mest aktive på Twitter, men FB-siden skal vi prøve å blåse liv i etter hvert.